The Musical Story Of Ulf ”Masken” Andersson

All that jazz

Min musikaliska resa började redan under det tidiga 60-talet, då som trummis i jazzbandet Davenport Jugglers. Vi var nio grabbar som lirade låtar av ”husgudar” som King Oliver, Jelly Roll Morton och Bix Beiderbecke.

Tio i Topp & Kvällstoppen

1963 och fem år framåt trummis i popbandet The Gonks med stora listframgångar på både tio-i-topp och Kvällstoppen. Tyvärr endast en rejäl hit (”knaslåten”) Loppan 1967. En singel som såldes även med dåtida mått mätt i en hygglig upplaga på 13.000 ex. Tyvärr lyckades vi inte få till fler hits så skivproduktionen stannade på 7 singlar.

Med Gonks turnerade vi flitigt i både Sverige och Danmark. Över 100 livegig per år var ingen ovanlighet. Vi hade också ”turen” att förutom att hamna hemma hos vår gitarrist Ola Ström på ”privatparty” med grabbarna i Rolling Stones, att vara support-act till storheter som Procul Harum, Kinks, Walker Brothers, The Who och Cream.

The roaring 70´s

Under 70-talet jobbade jag under flera år som DJ. Både hemma i Malmö och ”på turné”. Fast det var och är skillnad på DJ:andet då och dagens Avicii och Swedish House Maffia. Jisses!

Det går som en dans

Dansbandsångare under fyra år på 70-talet. Med dansbandet DINOS (Malmö) gjorde vi typ 3 – 4 spelningar i veckan året runt. På den tiden var det full fart på alla danshak i Malmö och runt om i hela Skåne.

Malmös första konserthus

Jag gjorde ett sceniskt/musikaliskt uppehåll när jag fick jobbet som Marknadschef för det då ännu inte färdigbyggda Konserthuset. Förmodligen de fem tuffaste åren av mitt yrkesverksamma liv, och med tanke på vad som hände och vad som skrevs under de åren så skulle det garanterat räcka som underlag för en ”intressant” bok.

Skratt & soul

Jag avslutade jobbet på konserthuset med att tillsammans med Claes Schmidt dels producera Eva Rydbergs jubiléumsshow ”Vassegoa” dels bilda soulbandet The Midnight Hour. Vi köpte arren till låtarna som Lasse Samuelsson hade gjort för Jerry Williams och Dynamite Brass. Det är något speciellt med soulmusik signerat artister som James Brown, Otis Redding och Sam & Dave.

Ett gäng 60-tals hjältar

Sen blev det ett antal år med Johnny´s Boogie Band. Med en sättning som hämtad ur en slags ”line-up” á la Malmös most Famous. Johnny Andersson och Anders Lagerlöf (Namelosers), Sven-Åke ”Blöffe” Lindeberg (Bootjacks), Arne Frank (Hoola Bandola Band) och yours truly (Gonks). Massor av live-gig under fem år plus två full-längds-cd. Varav den sista ”Let The Good Times Roll” höjdes till skyarna.

Explosive rock´n´roll

Därefter bestämde trummisen Håkan Nyberg och jag oss för att sätta ihop ett nytt band Rock’n’Roll Torpedoes. I mångt och mycket en plantskola för musikanter på väg till andra stordåd. T.ex. saxofonisten Fredrik Kronkvist (numera med världsrykte) och gitarristen Pontus Snibb.

Gissningsvis gjorde vi uppemot femhundra live-gig under de tio år som bandet existerade. Däribland framträdande tillsammans med Bryan Adams (Christinehof i hällande ösregn inför 5000 personer) och klubbgig på KB med tunga namn som Dave Edmunds och Fabulous Thunderbirds.

Vi lämnade efter oss 4 cd-skivor innan det var dags för mig att ”ta ner skylten”!

Det Vilda Gänget/TWB – och jag

Sedan 2008 har jag förmånen att få lira med de talangfulla grabbarna i The Wild Bunch.

Och det som är kvar av min musikaliska resa kommer att handla mycket om just en blandning av rock’n’ roll och country. På ålderns höst spelar låttexterna en allt större roll och det är just i texterna som countrymusiken är som starkast.

Min sista cd-skiva (cd-skivan är ju på väg att ”dö”) One Hell Of A Ride! kom i början av 2013, men lira ”live” tänker jag fortsätta med så länge det kommer folk.

Bild-1
Trummis (16 år)
those_were_the_days
Bild202